הרצל חנוכה בביתו בראש העין. צילום: ראובן קסטרו

הרצל חנוכה (נולד בשנת 1959) הוא פעיל פוליטי מהשמאל הישראלי, שהתפרסם בעקבות מעורבותו באירועים הסוערים של בחירות 1981 בישראל. גדל במשפחה של תנועת העבודה, ולמשך שנתיים הצביע הצבעת מחאה למנחם בגין, בגלל שראש עיריית פתח תקווה הורה לסגור את המאפייה של אביו. התפרעויותיו האלימות שימשו במשך שנים בתעמולת המערך כנגד הליכוד, אפילו לאחר שהוא חזר להצביע למערך.

הרצל חנוכה בביתו בראש העין. צילום: ראובן קסטרו
הרצל חנוכה בביתו בראש העין. צילום: ראובן קסטרו

ביוגרפיה

הרצל חנוכה נולד וגדל בפתח תקווה, בן למשפחה מרובת ילדים. אביו, נאג'י חנוכה, היה מפא"יניק נלהב ובעל מאפייה בשכונת עמישב בעיר. בשנותיו המוקדמות עבד הרצל כדי לסייע בפרנסת המשפחה. כבר בגיל 13 הוא עזב את הלימודים והחל לעבוד במוסך בעיר.

"תנועות מזרחיות מגונות"

במהלך בחירות 1981, כאשר שמעון פרס היה מועמד המערך לראשות הממשלה, חנוכה התפרסם בעקבות אירועים סוערים בהם היה מעורב. באותו היום בו פרס הגיע לנאום בפתח תקווה, אביו של הרצל נאלץ לפנות את המאפייה שלו בשל תוכניות ההרחבה של השכונה, דבר שגרם לו לתחושות זעם ותסכול. שנים לאחר מכן הוא תיאר בראיון לאתר nrg:

"היום כולם מתעסקים בהחזרת שטחים כן או לא, אבל אז, ב-81' הייתה מלחמה על הלחם. אני זוכר כילד פער עדתי בינינו לבין האשכנזים. הרגשנו מאוד מקופחים כמעט בכל דבר. בבתי הספר, במוסדות, בעיריייה. בן גוריון היה עושה כנסים פוליטיים בשנות ה-60' בבית של אבא שלי וזה היה כבוד, אבל לחם לא ראינו מזה, כמו בכל משפחה נורמטיבית. כשהייתי עוד בבית ספר, הרגשתי מה זה שאין לך. לטיולים נסעו רק הילדים האשכנזים כי להם היה כסף, ומי שלא היה לו, נשאר בבית, ואפילו למחברות אי אפשר היה לשלם".

הרצל חנוכה התפרץ בזעם על נציגי העירייה, ולאחר מכן המשיך לסדרת פעולות מחאה אלימות.

"אבא שלי החליט לעשות שביתת רעב מול העירייה והתיישב שם מהצהריים. ואז שמעון פרס והפמלייה שלו שהסתובבו בעיר עוד לפני העצרת שלהם, נעצר לידנו ושאל את ראש העירייה דב תבורי מה קורה ולמה אנחנו מפגינים פה. תבורי ענה לו משהו כמו: 'אל תשים אליהם לב', והם המשיכו ללכת. באותו רגע נכנסה בי כזאת שנאה חסרת מעצורים והתפרצתי על תבורי, אבל הרחיקו אותי ממנו והם הלכו. כל הזמן ראיתי את אבא שלי מול העיניים. מהרגע שהתחיל כל הבלאגן עם המאפייה, הוא לא הצליח להירדם בלילה כי לא ידע איך יפרנס 11 נפשות.“

הוא פנצ'ר את גלגלי הרכב של פרס, תקף את סניף המערך בעיר, והביא עמו סכין לעצרת, בה תכנן לפוצץ את הנאום של פרס. בשלב מסוים הוא עשה אצבע משולשת לעברו של פרס, והלה צעק לעברו:

"מה אתה רוצה להשיג עם התנועות האלה? ככה אתם רוצים שלטון? חומייניסטים".

לאחר המחאה הזו, חנוכה נחקר על ידי שוטרים. לאביו המפא"יניק הלא מרוצה הוא ענה: "רק ככה הם מבינים".

משם, חנוכה רדף אחרי פרס בעצרות בכל רחבי הארץ, מטבריה ועד בית שמש, היכן ששמעון פרס צעק לקהל:

"אנחנו לא מפחדים מכם. לא מהפשיזם, ולא מהחומייניזם, ולא מהתנועות המזרחיות שלכם. בוז… בוז לך. זה עם תרבותי, עם תנועות מזרחיות מתווכחים?! תתביישו לכם! אל תקלקלו את שם בית שמש! ככה נראה העם של בגין. שיכורים… אל תצעק אתה. כזה עם אתם רוצים, או עם מתורבת?! תפסיק עם השנאה שלך. אין לך שום זכות לשנוא. אתה לא יודע שום דבר. שנאה וריב אחים, שנאה וחוסר תרבות. עם תנועות מזרחיות תנצחו בבחירות?! עם תנועות מזרחיות, ככה?! מי שלא רוצה שישראל תיהפך למדינה ערבית, אל יצביע בעד החבר'ה הנלהבים האלה!"

האירועים הללו זכו לתשומת לב ציבורית רחבה והופיעו בכלי התקשורת השונים, מציירים את חנוכה כליכודניק שרוף – למרות שהוא היה והגיע ממשפחה של מצביעי עבודה.

נאום "התנועות המזרחיות" של שמעון פרס

האכזבה ממפלגת הליכוד

הרצל, שהיה במצב כלכלי קשה לאחר אירועי ההתפרעות, נאלץ לממן את הגנתו המשפטית מכספו. הוא פנה לעזרת אנשי הליכוד, בתקווה שיסייעו לו בעקבות כתב האישום שהוגש נגדו. חנוכה פנה לחיים קופמן, ראש סניף הליכוד בפתח תקווה, אשר הזמין אותו לאולפנים של הליכוד בכפר המכביה, שם הבטיחו לו סיוע מצד בכירי הליכוד.

כאשר הגיע לאולפנים, גילה חנוכה כי במקום סיוע משפטי, נלקח מיד לצילומים עבור תשדירי התעמולה של הליכוד. חנוכה נכנס לצילומים מבלי לסגור מראש על סיוע כתוב או קונקרטי. למרות ההבטחות שניתנו לו בעל פה, הוא לא קיבל כל סיוע משמעותי. למזלו, עורך הדין דוד סופר, אחיו של השגריר עובדיה סופר, אשר הזדהה עם מצוקתו של חנוכה על רקע הרקע העיראקי המשותף שלהם, הסכים לייצג אותו בחינם מתוך הזדהות.

לאחר שהתפקד לליכוד והפך לחבר מרכז, חנוכה זכה להיפגש עם מנחם בגין באחת מישיבות מרכז הליכוד, אך גילה שהאירועים בהם היה מעורב ב-1981 נחרטו בזיכרונו של בגין, שייחס לחנוכה את הפגיעה בתדמית הליכוד באותן בחירות.

יחסים עם שמעון פרס

ב-1985 חנוכה הורשע על ביצוע תנועה מגונה וקיבל השגחה של קצין מבחן למשך חצי שנה. למרות העימותים והמתיחות עם שמעון פרס בבחירות 1981, חנוכה ניסה להתפייס עם פרס בשנים שלאחר מכן. ב-17 ביולי 1984 הוא שלח מכתב התנצלות לפרס, ולקראת בחירות 1988, הוא התנצל בפניו פנים מול פנים. לאחר ששמעון פרס סלח לו, חנוכה אף החל לסייע לו פוליטית וחזר סופית לשורות המערך.

חיים מאוחרים יותר

לאחר האירועים הפוליטיים, חנוכה פנה לעסקים והפעיל מספר פיצוציות בפתח תקווה. בנוסף, הוא היה בעל טור בעיתון מקומי בעיר, בו כתב על מגוון נושאים חברתיים ופוליטיים. חנוכה המשיך להיות פעיל פוליטית ואף הפך לזמן קצר לחבר מרכז הליכוד, אבל לאחר שהם התנכרו אליו וסירבו לתמוך בו ובמעשיו, הוא חזר לשורות המערך והביע תמיכה בשלום.

בעקבות רצח רבין בשנת 1995, חנוכה חש אשמה על מעשיו בעבר, ולקח אחריות על חלקו בהגברת המתיחות הפוליטית במדינה.

עיתון חדשות. 18 לאפריל 1984.
עיתון חדשות. 18 לאפריל 1984.

תפקידו במורשת הפוליטית של ישראל

הרצל חנוכה נחשב לדמות שנויה במחלוקת במורשת הפוליטית של ישראל. הוא זכה לתשומת לב ציבורית רחבה בשל התנהלותו הפוליטית הנמרצת, אך גם נאלץ להתמודד עם ביקורת על חלקו בהגברת השסע החברתי והפוליטי בארץ. במשך שנים המערך השתמש בדמותו כדי להצמיד לליכוד שם של מפלגה אלימה, והצניע את העובדה שמדובר בפעיל פוליטי של המערך.

ב-1992 הוא הצביע ליצחק רבין, ובבוקרו של ה-4 בנובמבר 1995 הוא הוזמן לנאום בכיכר מלכי ישראל, הזמנה אליה הוא לא נענה. כשרבין נרצח, הוא היה בפיצוציה שלו והקשיב לחדשות. "כשיצאה ההודעה של איתן הבר שרבין נרצח, אני זוכר שהסתכלתי בטלוויזיה, שמתי את היד על הפה ואמרתי לעצמי: 'הרצל, מה עשית, מה עשית'".

קישורים חיצוניים

Back To Top

תפריט נגישות