הדיון סביב המוזיקה המזרחית והיחס אליה בישראל הגיע לנקודת רתיחה בעקבות התבטאותו של חבר הכנסת טומי לפיד. בריאיון לתוכנית "מה בוער" בגלי צה"ל בהנחיית רזי ברקאי, התייחס לפיד לשיר "את אינך", תרגום עברי-מרוקאי של עמיר בניון לשיר "Now You're Gone" מאת ג'ף לין. השיר נכלל באלבומו החדש של בניון, "שלכת". לפיד כינה את השיר "נורא" וציין שאינו אוהב סילסולים מזרחיים, תוך כדי שהוא טוען: "לא אנחנו כבשנו את טול-כרם, טול-כרם כבשה אותנו". כפיצוי, הוא הדגיש שאינו חובב גם מוזיקה יידית. בעקבות אמירה זו, התעוררה סערה במערכת הפוליטית והציבורית, כאשר חברי כנסת ואמנים רבים גינו את דבריו. בתגובה, הוא האשים אותם בטרור תרבותי.
רקע השיר והגרסה העברית
השיר המקורי "Now You’re Gone" יצא בשנת 1990 כחלק מאלבום הסולו הראשון של ג'ף לין, "Armchair Theatre". לין, הידוע כחבר להקת ELO ואחד מהמפיקים המוזיקליים הבולטים בעולם, הלחין את השיר על בסיס מלודיה רוסית עם שילוב כלים מזרחיים והודיים. עמיר בניון תרגם את השיר לעברית ומרוקאית, תוך התאמתו לתרבות המוזיקלית הישראלית.
תגובות במערכת הפוליטית והתרבותית
התבטאותו של לפיד עוררה גל של תגובות, כאשר רבים מהן כינו אותו גזען. חברי כנסת ואמנים מזרחיים תקפו אותו בחריפות. מנכ"ל עז"ית, עמותת הזמר הים-תיכוני, עזרא סולימאן, יו"ר אמ"י (ארגון אמני ישראל) חנן יובל, מנכ"ל אקו"ם יוריק בן-דוד ואמן התיאטרון אילי גורליצקי גינו במכתב את דברי לפיד, תוך שהם מאשימים אותו בגזענות ובבורות: "רק כי עולמך צר כעולם נמלה אתה מגיע לביטויים חמורים שכאלה… אנו בושים ונכלמים באיש ציבור שכמוך". ארבעת החותמים המליצו ללפיד לחזור בו מדבריו. חנן יובל הוסיף בראיון ל-YNET: "הוא התבטא לא נכון והפגין צרות אופקים – סאטירה היא סאטירה לשני הכיוונים ויש דברים שמוטב שלא ייאמרו. אין לי בעיה שהוא לא סובל סוג מסוים של מוזיקה, זה בסדר, אבל לומר 'טול כרם כבשה אותנו' זו התייחסות לא לתרבות מזרחית בלבד אלא לתרבות שלמה".
הסטנדאפיסט שלום אסייג אמר ל"ידיעות אחרונות":
"עד שסוף סוף משמיעים שיר במרוקאית בגלי צה"ל, בא טומי לפיד להרוס לנו. אני מזמין אותו אלינו למימונה, להראות לו את 'השטחים' מקרוב".
גם חבר הכנסת יגאל ביבי ממפד"ל הצטרף למבקרים, כשהוא מגנה את ההשוואה שעשה לפיד בין תרבות הזמר המזרחי לכיבוש טרוריסטי מטול-כרם. במכתב ללפיד, כתב ביבי:
"התנהגות זו היא גזענית ומלאת שנאה והסתה כנגד תרבות שורשית שהיא לא לטעמך".
ביבי ועמיתיו הגישו בקשה לקיים כנס בכנסת להזדהות עם עמיר בניון. ביבי טען שיש להזמין את עמיר בניון וזמרים נוספים מעדות המזרח להופיע במשכן הכנסת לכבוד ט"ו בשבט, לציון חגיגות יום ההולדת של הכנסת. ביבי ציין כי מטרת האירוע היא לקדם אחדות ולחזק את מעמד התרבות המזרחית בתוך המערכת הפוליטית והציבורית.
ח"כ אופיר פינס ממפלגת העבודה מתח ביקורת חריפה על לפיד, ואמר ל"ידיעות אחרונות": "דברי לפיד מעוררים סלידה. תגובתו מעידה על חוסר סובלנות, חוסר תרבות, יוהרה, התנשאות וחוסר פתיחות". ח"כ פינס הוסיף כי "הזמר המזרחי כובש את כל העולם", וציין כי תגובתו של לפיד מדגישה את הפער בין התרבויות. ח"כ דוד טל מש"ס הגיב בזעם ושאל: "מה? רק היידישע מאמא? שלום שבזי לא? אבן-גבירול לא? יש מונופול רק לתרבות מזרח-אירופית?" טל טען כי גישתו של לפיד מבטאת זלזול והשפלה כלפי התרבות המזרחית.
תגובת לפיד
בתגובה לביקורות, שלח לפיד מכתב תגובה לחברי הכנסת ולמובילי הארגונים שתקפו אותו. הוא הבהיר שהוא אינו חובב מוזיקה מזרחית, אך במכתב תשובה לחבר הכנסת יגאל ביבי, הצטער אם דבריו הובנו שלא כראוי:
"אני פשוט לא אוהב את ההרמוניות הערביות, משום שאזני לא הורגלה לכך מבעוד מועד. הבדיחה על טול כרם נבעה מכך שבדיוק זה הנושא שנדון ברדיו ולכל היותר אפשר לייחס אותה לאופיה הערבי של המנגינה ולא למזרחים או לספרדים. אם מישהו הבין אחרת, אני מצטער… אני גם לא אוהב מוזיקה של כלייזמרים, האם זה מוכיח שאני שונא אשכנזים? יתרה מזו אני אוהב את המוזיקה של בראהמס. האם זה אומר שאני אירופאי מתנשא? זה ועוד, אני לא אוהב אותך והשאלה היא מה זה מוכיח".
"אין לי דבר נגד בניון," הדגיש לפיד בראיון נוסף בגלי צה"ל ביום שלאחר ההתבטאות המקורית. עם זאת, הוא טען כי "מנסים להפעיל נגדי טרור תרבותי", וטען שמתקפה זו נובעת ממה שהוא תופס כגישה גזענית מצד מתנגדיו. "מאז שאמרתי את הבדיחה הזו אני חשוף למתקפה של חוליגנים גזענים, שעלו על הנושא כמוצאי שלל רב, רק כדי להפגין את הדעות הקיצוניות, הגזעניות, המפלות שלהם", אמר לפיד.
פגישת הפיוס שלא הייתה
בעקבות הסערה הציבורית שגרמה להצהרתו של לפיד, יזם יו"ר שינוי פגישת פיוס במטרה להרגיע את הרוחות. עם זאת, עמיר בניון החליט לא להגיע. במסיבת עיתונאים שקיים לפיד במקום הפגישה, הוא הביע חרטה על הפגיעה האפשרית בדבריו, אך ציין כי אינו מצטער על כך שהביע את דעתו. לפיד אמר: "אני מצטער אם מישהו לא הבין את בדיחתי ונפגע, אך אוי לחברה הישראלית אם אנשים יצטרכו לפחד מאמירות שנונות פן יבולע להם". למרות הסערה הציבורית שנוצרה בעקבות דבריו של טומי לפיד, עמיר בניון עצמו בחר שלא לקחת את האירוע באופן אישי, ולא זרם עם "תרבות הביטול" שיובאה על ידי הקהל הזועם. בעוד הפוליטיקאים והאמנים התבטאו בחריפות והביעו עלבון וזעם, בניון הפגין איפוק ולא נגרר לדיון הציבורי שהתעורר סביב הפרשה. הוא הסביר כי האמנות נועדה לעורר רגשות שונים אצל אנשים, ולא היה מוכן להיכנס לעימות אישי או להגיב ביתר חריפות. בניון המשיך בעבודתו המוזיקלית באותה רוח חיובית, כשהוא מסרב לתת לפרשה להגדיר את יצירתו או להשפיע עליה. בניון מסר הצהרה קצרה: "כאמן וכעושה אמנות אני מכיר את האופן שבו האמנות והיצירה מפעילות אצל אנשים רגשות מסוימים שונים. זה תפקידה של האמנות". הוא הוסיף כי מעבר לכך אינו מוכן להגיב על הפרשה.
שנים לאחר האירוע, הוא חשף אנקדוטה מעניינת בריאיון ל"ידיעות אחרונות":
"יום אחד מצלצל הטלפון. 'תשמע, בני יאיר אמר לי שאני צריך לבקש סליחה'. אמרתי לו, תשמע אדוני, אני מאוד אוהב אותך, אתה מבוגר וסלחתי לך. אבל אם לא אכפת לאדוני, אני עכשיו שותה עראק ומנגן בעוד, וזה לא כל כך מעניין אותי".
בניון, בדרכו הייחודית, הפגין יחס קליל ומפויס כלפי הפרשה, בעוד רבים אחרים נפגעו הרבה יותר ממנו.
לקריאה נוספת
- קרקס לפיד – קיראו כאן!, מירב יודילוביץ', 22.01.02, אתר YNET.
- "מנסים להפעיל נגדי טרור תרבותי", 22.1.2002, אתר וואלה! חדשות.
- ח"כ לפיד: מתנצל אם פגעתי במישהו, 24.1.2002, אתר וואלה! חדשות.
- "טול-כרם כבשה אותנו"? תארו לכם שטומי לפיד היה מתבטא ככה היום, עדן אביטבול, 26.4.2023, אתר מקור ראשון.