הרננדו אלונסו (בסביבות 1460 – 17 באוקטובר 1528) היה קונקיסטאדור ספרדי. הוא נחשב ליהודי הראשון שהגיע ליבשת אמריקה, והאדם הראשון בעולם החדש שנשרף על המוקד.

הרננדו אלונסו היה ככל הנראה מהעיירה מוגר, שבאנדלוסיה. היה נפח במקצועו. הוא נישא לביאטריס, אחותו של דייגו דה אורדס והגיע לספרד החדשה (מקסיקו של היום) יחד עם פאנפילו דה נרוואז בסביבות שנת 1520 או 1521. באותה תקופה היה בן למעלה מ-60 שנים.

ציור שמן מהמאה ה-17 לספירה המתאר את המפגש בין הכובש הספרדי הרננדו קורטס לבין שליט האצטקים מוקטסומה השני בשנת 1519 לספירה. אוסף ג'יי איי. קיסלאק.
ציור שמן מהמאה ה-17 לספירה המתאר את המפגש בין הכובש הספרדי הרננדו קורטס לבין שליט האצטקים מוקטסומה השני בשנת 1519 לספירה. אוסף ג'יי איי. קיסלאק.

הנוצ'ה טריסטה

הלילה העצוב, או "נוצ'ה טריסטה", היה אחד מהאירועים המכריעים בתהליך הכיבוש הספרדי של האימפריה האצטקית, כאשר כוחותיו של קורטס ניסו לחמוק מטנוצ'טיטלאן, הלא היא מקסיקו סיטי של היום, ונכנסו לקרב קשה מול האצטקים בין ה-30 ביוני ל-1 ביולי 1520. במהלך הקרב נאלצו הספרדים לסגת באבדות כבדות, בעוד האצטקים הצליחו להדוף את הכוחות הזרים מחוץ לעירם. הרננדו אלונסו, שהיה אחד מאנשי קורטס, ככל הנראה היה נוכח באירוע זה, בהתאם לעדויות המצביעות על השתתפותו בלחימה ובתלאות הכיבוש.

טנוצ'טיטלאן, בירת האימפריה האצטקית, הייתה ממוקמת על איים באגם טקסקוקו והייתה מוקפת גשרים ותעלות, מה שהפך אותה למעוז חזק שקשה היה לחדור אליו או לברוח ממנו. כאשר הספרדים מצאו עצמם נצורים בעיר בעקבות טבח שהם ביצעו באצילים אצטקים (לאחר שהספרדים נחשפו בפעם הראשונה לטקסים הפגאנים האצטקים ולמנהג קורבנות האדם), הפכה העיר לזירת קרב בין האימפריה האצטקית לבין צבאו של קורטס. האצטקים החריבו גשרים כדי למנוע מהספרדים להימלט, בעוד הספרדים הסתמכו על גשר נייד שתכננו לשאת איתם.

בעת סופת גשמים כבדה ששימשה ככיסוי, ניסו הספרדים ובעלי בריתם, כולל לוחמים משבט הטלאקסקלה שהתנצר והצטרף כבעל ברית, לברוח בלילה דרך הרחובות הצרים והגשרים. האצטקים, בהובלת לוחמי עילית כמו לוחמי הנשר, גילו את הכוחות הספרדיים והשיקו מתקפה קשה מכל הכיוונים. הקרב היה עקוב מדם, והספרדים נאלצו להשאיר מאחור את מרבית האוצרות שנטלו. בנוסף, מטען הזהב הרב שנשאו חלקם גרם לטביעת לוחמים רבים באגם.

המצור על טנוצ'טיטלאן

הרננדו אלונסו, היה אחד מבוני הספינות שהשתתפו במצור המפורסם על טנוצ'טיטלאן. הספינות ששמן היה בריגנטינות, נבנו בתכנון מוקפד בטקסקוקו, על מנת לאפשר לקורטס לשלוט באגם ולחסום את העיר. הספינות היו כלי משמעותי עבור הספרדים, משום שהן אפשרו להם לשמור על ניידות באגם ולספק תמיכה לצבאם בעת ההתקדמות על הסוללות שהובילו אל העיר.

טנוצ'טיטלאן, כאמור, הייתה בנויה על איים בתוך אגם טקסקוקו, כשהגישה אליה באמצעות סוללות וגשרים בלבד. המבנה הגיאוגרפי של העיר העניק יתרון אסטרטגי לאצטקים, במיוחד במאבק ימי שבו השתמשו בצי קאנו נרחב. עם זאת, הבריגנטינות של הספרדים, שצויידו בקשתים, מוסקטרים ותותחים, הצליחו לשבור את המערך הימי של האצטקים ולשלוט באגם.

נפילתה של טנוצ'טיטלאן בשנת 1521 על ידי הכובש הספרדי הרנאן קורטס, במסגרת כיבוש האימפריה האצטקית. מסדרת "כיבוש מקסיקו".
נפילתה של טנוצ'טיטלאן בשנת 1521 על ידי הכובש הספרדי הרנאן קורטס, במסגרת כיבוש האימפריה האצטקית. מסדרת "כיבוש מקסיקו".

במהלך המצור, הבריגנטינות שימשו לחסימת האספקה לעיר ולפגיעה במורל האצטקי, הירוד ממילא בעקבות התפרצות מחלת האבעבועות השחורות בעיר (ההתפרצות הראשונה של המחלה באמריקה בעקבות הגעת האירופאים), קורטס השתמש בספינות כדי לנתק את טנוצ'טיטלאן משאר היישובים שסיפקו לה אוכל ומים, ובכך החריף את הרעב והמצוקה בעיר. הספינות גם שימשו להעברת לוחמים ואספקה בין חלקי הצבא הספרדי, מה שהעניק להם יתרון לוגיסטי משמעותי.

בקרב הימי הראשון, הבריגנטינות של קורטס הצליחו להפתיע את צי הקאנו האצטקי. הרוח החזקה שאפשרה לספרדים להפעיל את המפרשים שלהם הביאה לניצחון ימי משמעותי. בקרב נוסף, קורטס הצליח לפתוח פרצה בסוללות כדי לאפשר לבריגנטינות לגשת ולהגן על צבאו משני צידי הסוללות, ובכך מנע מהאצטקים לתקוף באמצעות הקאנו שלהם.

השימוש בבריגנטינות שינה את הדינמיקה של הקרב, שכן הן העניקו לספרדים עליונות ימית שאיפשרה להם להתקדם אל העיר בהדרגה. הקאנו האצטקי, שבעבר היה כלי התקפה יעיל, הפך לאפקטיבי פחות מול התמרונים המורכבים של הספרדים. הספינות גם סייעו בלכידת קנואים אצטקיים, ובכך מנעו הגעה של אספקה לעיר.

בנוסף לתמיכה הצבאית, הבריגנטינות מילאו תפקיד פסיכולוגי חשוב. הנוכחות שלהן באגם הראתה את עליונות הספרדים והגבירה את הלחץ על האצטקים, שכבר התמודדו עם רעב, מחלות ומורל ירוד.

בשלב האחרון של המצור, הבריגנטינות אפשרו לקורטס ולחייליו לחדור אל תוך חלקי העיר הפנימיים ביותר. הן שימשו כדי ליירט ניסיונות בריחה של לוחמים אצטקים, כולל ניסיון הבריחה של הקיסר קואואטמוק. לכידתו של קואואטמוק הייתה אחת מנקודות המפנה האחרונות במצור, שהובילה לנפילת טנוצ'טיטלאן.

הרעב והמחלות, בשילוב עם עליונות הבריגנטינות, הובילו לכך שהאצטקים איבדו כל אפשרות להתנגדות משמעותית. הספינות היו גורם קריטי בסיום הקרב ובהשגת הניצחון הספרדי על האימפריה האצטקית.

חייו לאחר המלחמה

עדויות היסטוריות מצביעות על כך שהרננדו אלונסו היה אזרח מוערך ואמין במקסיקו לפני משפטו. הוא הגיע למקסיקו מקובה בשנת 1520 יחד עם פאנפילו דה נרוואז, ובאותה עת כבר היה מעל גיל שישים. במהלך חייו, אלונסו השתתף בכיבוש טנוצ'טיטלאן והיה מעורב בבניית הבריגנטינות ששימשו את קורטס במבצעי הכיבוש. עדויותיו נרשמו גם במשפטים אחרים, בהם התייחס לחלוקת השלל וטען כי קורטס שמר לעצמו את רוב הרווחים.

בין השנים 1524 ל-1528 הוזכר שמו של אלונסו פעמים רבות ברישומי מועצת העיר של מקסיקו. הוא קיבל אדמות מהעירייה וניצל אותן לגידול בקר ולעיסוק במסחר בבשר. התיעוד האחרון בו מופיע שמו היה במרץ 1528, אז הגיש יחד עם שותפו ברטולומה דה מוראלס הצעת מחיר למכירת בשר בעיר. הצעתו התקבלה, והוא המשיך לעסוק במסחר עד למעצרו.

אשתו הראשונה של אלונסו, ביאטריס, נפטרה זמן קצר לפני המצור על מקסיקו. לאחר מותה, הוא נישא מחדש, תחילה לאישה בשם אנה, ולאחר מותה של אנה, נישא לאיזבל דה אגילר. לאחר מותו של אלונסו, נישאה איזבל דה אגילר לכובש חואן פרס דה גמה ועברה לסביליה. בתו מנישואיו לביאטריס, שגם שמה היה ביאטריס, נישאה לאלונסו דה נונייז בסביליה, וכך המשיכה המשפחה את חייה באירופה לאחר מותו של אלונסו.

המשפט וההוצאה להורג

בשנת 1528 נעצר הרננדו אלונסו באשמת התייהדות. נגדו הוגשו שלוש האשמות: יציקת יין על גופו של בנו בן השנתיים, איסוף היין ושתייתו, כמעשה לועג לטקס הטבילה הנוצרי; מניעת אשתו מללכת למיסה כדי שלא תפר את חוקי הנידה; וטבילת בנו לפי ההלכה היהודית.

משפטו של אלונסו התקיים בבית הדין של האינקוויזיציה במקסיקו, גוף שנוסד לאכוף את חוקי הכנסייה ולמנוע כפירה בספרד החדשה. במהלך המשפט הופעלו עליו לחצים כבדים, והוא עונה עד שהודה באשמות שיוחסו לו. עדויות רבות הובאו נגדו, חלקן מבוססות על שמועות וחלקן על תצפיות ישירות לכאורה. העדים טענו כי אלונסו שמר על מנהגים יהודיים בסתר ואף ביצע טקסים שמטרתם לבוז לעקרונות הנצרות.

ב-12 באוגוסט 1574, שנים רבות לאחר מותו של אלונסו, התקיים דיון על ידי ד"ר דון פדרו מויה דה קונטררס, הארכיבישוף המיועד, ועורך הדין אלונסו פרננדס דה בונילה, במסגרת חקירה של תיקי כפירה מוקדמים. בין היתר, הם בדקו בגדי כפרה (סנבניטוס) שהוצבו בכנסיית הקתדרלה במקסיקו מאז ראשית האינקוויזיציה בניו ספרד. ברשומות נמצא שמו של הרננדו אלונסו, לצד פרטי עונשו: נפח יליד מחוז נייבלה ותושב מקסיקו, כופר יהודי שנשרף על המוקד בשנת 1528.

הרננדו אלונסו היה אחד משלושת השמות הראשונים שנרשמו. יחד איתו צוינו גונסאלו דה מוראלס, אחיו, סוחר יליד סביליה ותושב מקסיקו, שנשרף באותו יום על המוקד לאחר שהואשם כי הכה צלב ותלה אותו על מנעול; ודייגו דה אוקניה, עורך דין יליד סביליה, שהתפייס עם הרשויות לאחר שהואשם בקיום מנהגים יהודיים.

האוטו דה פה שבו נשרף הרננדו אלונסו נערך ליד כנסיית הקתדרלה במקסיקו, בנוכחותו של האב ויסנטה דה סנטה מריה. העדויות מתארות כיצד אלונסו וגונסאלו הוצגו לציבור כשהם לובשים סנבניטוס שעליהם נרשמו שמותיהם ועבירותיהם. העונש שלהם בוצע בידי הרשויות החילוניות, כפי שהיה נהוג בזמנו. חלק מהאשמות נגד האחים נתמכו גם בווידויים של אחותם, שנשרפה כיהודייה בפורטו ריקו.

רשימת היהודים שעמדו לדין על כפירה במקסיקו בין השנים 1528 ו-1603

בשנת 1606 נערכה חקירה על תקופת האינקוויזיציה במקסיקו ופורסמו השמות הבאים של יהודים שעמדו לדין בבתי המשפט של האינקוויזיציה:
  • הרננדו אלונסו, נפח; נולד במחוז נייבלה; תושב מקסיקו; כופר; נידון להישרף על המוקד ונשרף, שנת 1528.
  • גונסאלו דה מוראלס, סוחר; נולד בסביליה; תושב מקסיקו; ממוצא יהודי; כופר; נידון להישרף על המוקד, שנת 1528.
  • דייגו דה אוקניה, סופר ציבורי; נולד בסביליה; תושב מקסיקו; ממוצא יהודי; כופר; חזר בתשובה; שנת 1528.
  • פרנסיסקו מיאן, בעל פונדק; נולד באוטררה; תושב מקסיקו; ממוצא יהודי; כופר; חזר בתשובה, שנת 1539.
  • גרסיה גונסאלס ברמח'רו; נולד בעיירה אלבורקרקי; תושב מקסיקו; ממוצא יהודי; כופר; נידון להישרף על המוקד, שנת 1579.
  • פרנסיסקו רודריגס מטוס; פורטוגלי; יליד בנבנטה; תושב פנוקו; ממוצא יהודי; כופר; דוגמטיסט; נפטר; נידון, שנת 1590.
  • בלטאסר רודריגס דה קרבחאל; בנו של פרנסיסקו רודריגס מטוס; נולד בבנבנטה; צעיר; רווק; תושב מקסיקו; ממוצא יהודי; כופר; דוגמטיסט; נמלט.
  • דוניה פרנסיסקה נונייס דה קרבחאל; אשתו של פרנסיסקו רודריגס מטוס; פורטוגלית; ילידת בנבנטה; ממוצא יהודי; כופרת; חזרה בתשובה, שנת 1590.
  • דוניה קטלינה דה לאון; בתו של האמור לעיל (פרנסיסקו רודריגס מטוס); נולדה בבנבנטה; תושבת מקסיקו; ממוצא יהודי; כופרת; חזרה בתשובה, שנת 1590.
  • דוניה מריאנה נונייס; רווקה, בתו של האמור לעיל (פרנסיסקו רודריגס מטוס); נולדה בבנבנטה; תושבת מקסיקו; ממוצא יהודי; כופרת; חזרה בתשובה בשנת 1590.
  • דוניה לאונור דה אנדרדה; בתו של האמור לעיל (פרנסיסקו רודריגס מטוס); נולדה בבנבנטה; תושבת מקסיקו; ממוצא יהודי; כופרת; חזרה בתשובה בשנת 1590.
  • לואיס דה קרבחאל; צעיר; רווק; בנו של האמור לעיל (פרנסיסקו רודריגס מטוס); נולד בבנבנטה; תושב מקסיקו; ממוצא יהודי; כופר; חזר בתשובה בשנת 1590.
  • דוניה קטלינה דה לאון; אשתו של גונסאלו פרז פרו; תושבת מקסיקו; פורטוגלית; כופרת; חזרה בתשובה בשנת 1590.
  • דוניה איזבל דה אנדרדה; אלמנה, בתם של פרנסיסקו רודריגס מטוס ודוניה פרנסיסקה נונייס דה קרבחאל; כופרת; חזרה בתשובה בשנת 1590.
  • גבריאל רודריגס; נולד בסרסדס שבפורטוגל; סוחר בזקטקס; ממוצא יהודי; כופר; חזר בתשובה בשנת 1591.
  • פרנסיסקו רואיז דה לונה; נולד בקורדובה; תושב ספרד החדשה; כופר; חזר בתשובה בשנת 1591.
  • חוליאן קסאיאנוס אוברח'רו; תושב מקסיקו; כופר; חזר בתשובה בשנת 1591.
  • ליסנסיאדו מנואל דה מוראלס; פורטוגלי; רופא; תושב מקסיקו; ממוצא יהודי; כופר; נידון להישרף על המוקד בשנת 1593.
  • דוניה פרנסיסקה נונייס דה קרבחאל; אשתו של פרנסיסקו רודריגס מטוס; נולדה בבנבנטה; חזרה בתשובה בשנת 1590, אך שבה לנהוג במנהגים יהודיים ונשרפה על המוקד בשנת 1596.
  • דוניה איזבל דה אנדרדה; נולדה בבנבנטה; בתם של פרנסיסקו רודריגס מטוס ואשתו; נשרפה על המוקד על עקשנותה בשמירה על מנהגים יהודיים בשנת 1596.
  • דוניה קטלינה דה לאון; בתו של האמור לעיל (פרנסיסקו רודריגס מטוס) ואשתו של אנטוניו דיאז דה קסרס; נשרפה על המוקד על עקשנותה בשמירה על מנהגים יהודיים בשנת 1596.
  • לואיס דה קרבחאל; בנו של האמור לעיל (פרנסיסקו רודריגס מטוס); צעיר; רווק; דוגמטיסט וכופר; נשרף על המוקד בשנת 1596.
  • מיגל רודריגס; אחיו של האחרון שהוזכר, ובנו של פרנסיסקו רודריגס מטוס ודוניה פרנסיסקה נונייס; כופר; נשרף בדמותו בשנת 1596.
  • דוניה לאונור דה אנדרדה; בתם של פרנסיסקו רודריגס מטוס ודוניה פרנסיסקה נונייס דה קרבחאל ואשתו של חורחה דה אלמיידה; תושבת מקסיקו; כופרת שאינה ניתנת לתיקון; נשרפה על המוקד בשנת 1596.
  • מנואל דה לוסנה; פורטוגלי; נולד בסן ויסנטה; תושב מכרות פצ'וקה; כופר; דוגמטיסט; נשרף על המוקד בשנת 1596.
  • קטלינה אנריקז; אשתו של מנואל דה לוסנה; כופרת; חזרה בתשובה בשנת 1596.
  • לאונור דיאז; נולדה בסביליה; אשתו של פרנסיסקו רודריגס דה סה; פורטוגלית; תושבת מקסיקו; כופרת; חזרה בתשובה בשנת 1596.
  • אנדרס רודריגס; נולד בפונדון שבפורטוגל; סוחר; תושב טסקוקו; כופר; חזר בתשובה בשנת 1596.
  • אנטוניו דה מוראלס; פורטוגלי; אחיינו של ליסנסיאדו מנואל דה מוראלס, רופא, שנשרף בדמותו; גם הוא נשרף בדמותו על כפירה בשנת 1596.
  • דוניה איזבל פרז; אשתו של האמור לעיל מנואל דה מוראלס; כופרת; נשרפה בדמותה בשנת 1596.
  • אנטוניו רודריגס; נפטר; פורטוגלי; צעיר; רווק; נולד בסן ויסנטה; כופר; נשרף בדמותו בשנת 1596.
  • אנטוניו לופז; פורטוגלי; נולד בצלוריקו; תושב מקסיקו; כופר; נשרף בדמותו בשנת 1596.
  • ביאטריס אנריקז לה פייבה, אשתו של סימון פייבה; פורטוגלית; תושבת מקסיקו; כופרת; נשרפה על המוקד בשנת 1596.
  • דייגו אנריקז, בנה של האמורה לעיל; כופר; חזר בתשובה אך חזר לאותה עבירה ונשרף על המוקד בשנת 1596.
  • פדרו אנריקז; צעיר; רווק; אחיו של האחרון שהוזכר ובנו של סימון פייבה וביאטריס אנריקז; כופר; חזר בתשובה בשנת 1596.
  • דייגו לופז; נולד בעיירה סן ויסנטה שבפורטוגל; צעיר; רווק; כופר; חזר בתשובה בשנת 1596.
  • דומינגו קואלו; פורטוגלי; נולד בעיר בראגה; כופר; חזר בתשובה בשנת 1596.
  • דומינגו רודריגס; פורטוגלי; תושב מקסיקו; חזר בתשובה על היותו כופר אך חזר לאותה עבירה ונשרף בדמותו בשנת 1596.
  • פרנסיסקו חורחה; עיוור בעין אחת; נולד בבנבנטה; תושב טקסקו; כופר; נשרף בדמותו בשנת 1596.
  • פביאן גרנאדוס; נולד בלמגו שבפורטוגל; כופר; נשרף בדמותו בשנת 1596.
  • פרנסיסקו ואז; פורטוגלי; צעיר; רווק; משרתו של האמור לעיל מנואל דה לוסנה; כופר; נשרף בדמותו בשנת 1596.
  • פרנסיסקו רודריגס; צעיר; רווק; נולד בסן ויסנטה שבפורטוגל; כופר; נשרף בדמותו בשנת 1596.
  • פרנסיסקו רודריגס, צורף, הידוע גם כפרנסיסקו רודריגס דה סה; פורטוגלי; תושב מקסיקו; כופר; נשרף בדמותו בשנת 1596.
  • חוסטה מנדז, בתה של קלרה אנריקז; פורטוגלית; תושבת מקסיקו; חזרה בתשובה על יהדותה ושוב חזרה בתשובה על אותה עבירה בשנת 1596.
  • חואן רודריגס דה סילבה; פורטוגלי; צעיר; רווק; תושב מקסיקו; כופר; נשרף בדמותו בשנת 1596.
  • חורחה אלוורז, בנו של מנואל אלוורז; סוחר; תושב מקסיקו; נולד בפונדון שבפורטוגל; כופר; חזר בתשובה בשנת 1596.
  • חורחה ואז; פורטוגלי; נולד בסן ויסנטה; חזר בתשובה על היותו כופר בשנת 1596.
  • מנואל גומז נבארו; נולד בסן מרטין דה טרבחוס שבפורטוגל; צעיר; רווק; כופר; חזר בתשובה בשנת 1596.
  • מנואל פרנסיסקו דה בלמונטה; נולד בעיירה קויסילנה שבפורטוגל; תושב מכרות סולטפק; כופר; חזר בתשובה בשנת 1596.
  • ויולנטה רודריגז, אלמנתו של סימון גונסאלס; נולדה בעיירה לה סאלסדה שבפורטוגל; כופרת; חזרה בתשובה בשנת 1596.
  • מנואל דיאז; סוחר; פורטוגלי, חתנה של האמורה לעיל ויולנטה רודריגז; תושב מקסיקו; נשרף על המוקד על עקשנותו בכפירה בשנת 1596.
  • מנואל רודריגז; נולד בפונדון שבפורטוגל; כופר; חזר בתשובה בשנת 1596.
  • מיגל הרננדז; פורטוגלי; רווק; נולד בעיר וייסקו; כופר; נשרף בדמותו בשנת 1596.
  • פדרו רודריגז; נולד בפונדון שבפורטוגל; כופר; חזר בתשובה בשנת 1596.
  • דוניה מריאנה נונייס; רווקה; נולדה בבנבנטה; בתם של האמורים לעיל פרנסיסקו רודריגס מטוס ואשתו דוניה פרנסיסקה נונייס דה קרבחאל. חזרה בתשובה על יהדותה אך חזרה לאותה עבירה ונשרפה על המוקד בשנת 1601.
  • אנדרס נונייס; צעיר; רווק; פורטוגלי; נולד במוגודוריק; תושב מקסיקו; כופר; נשרף על המוקד בשנת 1601.
  • אנטוניו מצ'אדו; חייט; נפטר; נולד בעיר ליסבון; תושב מקסיקו; כופר ודוגמטיסט; נשרף בדמותו בשנת 1601.
  • אלוורו דה קריון; נולד בסרברה דה ריו פיסואגרה שבקסטיליה; כופר; חזר בתשובה בשנת 1601.
  • אלוורו רודריגז אצ'וקדו; פורטוגלי; תושב מקסיקו; כופר; נשרף בדמותו בשנת 1601.
  • אנטוניו דיאז מרקס; סוחר; יליד אלוואלה, ליד ליסבון; כופר; חזר בתשובה בשנת 1601.
  • אלוורו גונסאלס; נולד בפונדון; תושב מקסיקו; כופר; נשרף בדמותו בשנת 1601.
  • בלאנקה דה מוראלס, אשתו של פדרו הרננדז; פורטוגלית ואחותו של האמור לעיל מנואל דה מוראלס; כופרת; נשרפה בדמותה בשנת 1601.
  • כריסטובל גומז; נולד בכפר אסקאריגו שבפורטוגל; תושב מקסיקו; כופר; נשרף בדמותו בשנת 1601.
  • חורחה רודריגז; פורטוגלי; נולד בסביליה; כופר יהודי; חזר בתשובה בשנת 1601.
  • דייגו לופז רגאלון; נולד בפונדון שבפורטוגל; תושב מקסיקו; כופר; נשרף בדמותו בשנת 1601.
  • דוניה אנה דה קרבחאל; רווקה; בתם של האמורים לעיל פרנסיסקו רודריגס מטוס ודוניה פרנסיסקה דה קרבחאל; כופרת יהודיה; חזרה בתשובה בשנת 1601.
  • פרנסיסקו רודריגז; סנדלר; תושב מקסיקו; נולד בעיירה סרטן שבפורטוגל; כופר; חזר בתשובה בשנת 1601.
  • גונסאלו פרז פרו; פורטוגלי; נולד בעיירה וילפלור; תושב מקסיקו; כופר; חזר בתשובה בשנת 1601.
  • איזבל קלרה; פורטוגלית; אשתו של פרנסיסקו הרננדז, אחיו של האמור לעיל ליסנסיאדו מנואל דה מוראלס, רופא; כופרת; נשרפה בדמותה בשנת 1601.
  • אינס פרננדז, אשתו של פרנסיסקו אלוורז ואחותו של האמור לעיל מנואל דה מוראלס; כופרת; נשרפה בדמותה בשנת 1601.
  • חורחה דיאז; צורף; פורטוגלי; תושב מקסיקו; כופר; נשרף בדמותו בשנת 1601.
  • חואן רודריגס; סבון; פורטוגלי; תושב מקסיקו; כופר; נשרף בדמותו בשנת 1601.
  • לאונור דה קסרס; פורטוגלית; בתם של האמור לעיל אנטוניו דיאז דה קסרס ודוניה קטלינה דה לאון אשתו. הואשמה בעקשנות בשמירה על מנהגים יהודיים; חזרה בתשובה בשנת 1601.
  • לואיס דיאז; צורף; פורטוגלי; תושב מקסיקו; כופר; נשרף בדמותו בשנת 1601.
  • מנואל טווארס; פורטוגלי; נולד בעיירה קוביליאנה; תושב מקסיקו; כופר; חזר בתשובה בשנת 1601.
  • מנואל אלוורז; סוחר; פורטוגלי; נולד בפונדון; תושב מקסיקו; כופר; חזר בתשובה בשנת 1601.
  • מנואל גומז סילברנה; פורטוגלי; נולד במורון; תושב מכרות סולטפק; כופר; חזר בתשובה בשנת 1601.
  • פלאיו אלוורז; פורטוגלי; נולד בפריישו דה אספדה סינטה; כופר; חזר בתשובה בדמותו בשנת 1601.
  • סימון פייבה; נפטר; פורטוגלי; בעלה של האמורה לעיל ביאטריס אנריקז לה פייבה; תושב מקסיקו; כופר; נשרף בדמותו בשנת 1601.
  • סימון רודריגס; סוחר; יליד לה סאלסדה שבפורטוגל; תושב מקסיקו; כופר; חזר בתשובה בשנת 1601.
  • תומאס דה פונסקה; יליד וייסקו דה אספדה סינטה שבפורטוגל; תושב מכרות טלאלפוחואה; כופר; חזר בתשובה בשנת 1601.
  • תומאס דה פונסקה; יליד וייסקו שבפורטוגל; תושב ועובד במכרות טקסקו; כופר; נשרף על המוקד בשנת 1601.
  • קלרה אנריקז; רווקה; בתו של מנואל דה לוסנה; נשרפה על המוקד על יהדותה. קטלינה אנריקז; חזרה בתשובה על יהדותה. חזרה בתשובה על אותה עבירה בשנת 1603.
  • פרנסיסקו רודריגס דה לדסמה; יליד העיירה ברואקו פארדו בבישופות סלמנקה; כופר; חזר בתשובה בשנת 1603.
  • רודריגו דל קמפו; סופר ציבורי מרשימת מקסיקו; יליד העיירה קינטנאר; כופר; חזר בתשובה בשנת 1603.

סיכום

הרננדו אלונסו ואחיו, גונסאלו דה מוראלס, נחשבים בין הקרבנות הראשונים של האינקוויזיציה באמריקה. בתקופה זו, המסדרים הפרנציסקני והדומיניקני החזיקו בסמכויות רחבות בתחומי הדת, אך ללא סמכות מוגדרת וברורה לטפל במקרי כפירה. מסדר הדומיניקנים החל לפעול בניו ספרד בשנת 1526, והאב ויסנטה דה סנטה מריה, שהגיע בשנת 1528, היה הראשון שפתח ברדיפות נגד יהודים.

השלטון הקולוניאלי של אותה תקופה היה רווי ביריבויות בין המסדרים הדתיים לבין השלטון החילוני. עדויות מצביעות על כך שגורמים בכירים במושבה לא ראו בעין יפה את הפעולות הקיצוניות של המסדרים הדתיים. בין היתר, הובעו ביקורות חריפות על ההליכים המשפטיים של האינקוויזיציה, שהובילו לעונשי מוות ללא הליך ראוי.

מסמכים מאוחרים מגלים כי דון סבסטיאן רמירז דה פואנלאל, הנשיא של האודינסיאה המלכותית השנייה, פנה בשנת 1532 למלך ספרד והביע ביקורת על פעולות המסדרים הדתיים. הוא תיאר את ההליכים המשפטיים כבלתי הוגנים וציין שהנאשמים לא קיבלו הזדמנות אמיתית לבקש רחמים, דבר שגרם לעיוותי דין חמורים.

לקריאה נוספת

  • קונווי, ג'. ר. ג', ודה מנוזקה, פדרו. "הרננדו אלונסו, כובש יהודי עם קורטס במקסיקו." פרסומי החברה ההיסטורית היהודית האמריקאית, כרך 31, 1928, עמ' 9–31. פורסם על ידי הוצאת אוניברסיטת ג'ונס הופקינס.
  • ויזניצר, ארנולד. "אנוסים במקסיקו במהלך המאה ה-16." American Jewish Historical Quarterly, כרך 51, מס' 3 (מרץ 1962), עמ' 168–197, 199–214. פורסם על ידי הוצאת אוניברסיטת ג'ונס הופקינס.
  • ליבמן, סימור ב'. "הרננדו אלונסו: היהודי הראשון ביבשת צפון אמריקה." Journal of Inter-American Studies, כרך 5, מס' 2 (אפריל 1963), עמ' 291–296. פורסם על ידי הוצאת אוניברסיטת קיימברידג'.

חומרי המקור

חלק מהחומרים בכתבה זו נלקחו מויקיפדיה ועברו עריכה על מנת לתקן את החסר, הטעויות, וההטעיות המכוונות. את הכתבה המקורית ניתן לקרוא כאן, ואת התורמים לכתיבה כאן.

Back To Top

תפריט נגישות